top of page

Как да потърся и намеря смисъла на живота си?

“... пътят към трайната промяна започва с определянето на това кое е най-важно за вас. Всички имаме органичен брой години на тази земя. Какво искате да направите с вашите години живот? Как искате да прекарате скъпоценните моменти, които са пред вас?

Не е нужно да губите повече време, питайки се дали в живота има нещо повече от това. Има. Трябва само да го откриете.

Готови ли сте?”


“Смисълът на живота не е в постигането на големия успех. Той е в предприемането на онези важни, преобразяващи живота ни стъпки в точния момент.”

Опра Уинфри, “Светлина по пътя”


Кога се обръщам и започвам да търся смисъла на живота си? Кой е мотивът на търсенето ми? В каква текуща ситуация съм, че да търся смисъл? Къде се крие смисълът?

Това са малка част от въпросите, на които получавам отговор, когато поема по пътя на смисъла.


А смисълът се крие в това да се намеря. Да се намеря или по-точно да се преоткрия като индивидуалност и душа. Да си дам сметка за това кой реално съм и какво съм. Да се отворя, да надникна в центъра си и да го доизградя, така че чрез житейските бури да виждам само градивното и поучителното. Да си създам и ползвам личен език и преценка без да имам очаквания и външни търсения. Да разпозная моя истински път, осеян с личните ми таланти, ценности, нужди и вярвания. Да го следвам със сърце и интуиция, изпитвайки удоволствие с всяка крачка.


В търсене на смисъла на живота


Споделеното в редовете в тази част идва и е резултат от моето лично пътуване към смисъла на живота. Разбира се, всеки път - цел - смисъл е уникален. Всеки стига до него по различен начин, чрез различни инструменти и в различен период от живота си. За всеки “смисълът” е различен. Но едно нещо ни обединява: “Всеки има цел нa живота… Уникална дарба или особен талант, който да подари на другите.”- Дийпак Чопра Смисъл, който е закодиран в нас и който само, когато имаш изградена връзка със себе си и следваш себе си, можеш да го чуеш. За да реализираш целта си, освен, че е нужно да я потърсиш, усетиш, видиш, е нужно и да откриеш и впрегнеш в действие силните си страни или т.нар. дарби. Даровете, с които си родени и които чакат да се събудиш и да съзнаеш кои точно са и как да ги изразяваш.

Нашите таланти са уникални по рода си и всеки човек дълбоко в себе си знае начина, по който да ги показва, изразява и дарява на други със също толкова специфични нужди. Познаването и прилагането на силните страни е в основата на отговора на въпроса - кой съм, както и в опознаването и запълването на вътрешните устои.

Моето лично пътуване по пътя към “смисъла” премина през няколко стъпки:

 1. Крах

 2. Търсене на дарбата

 3. Отговор на въпроса какво мога да дам

 4. Отговор на въпроса кой точно съм

Разбира се, стъпките се преплитаха, докато успея в крайна сметка да си дам отговор на коана “Какво съм дошъл да направя в този живот?”

В търсенето ми помогнаха и ред книги, от които поех нужното за мен в онзи, дори и в този, момент, в който пиша:

 • Едгар Кейси “Как да открием призванието на душата си”;

 • Шайен Джой Азис & Деймиън Лихтенщайн “Открий своя дар. Затова си тук”;

 • Стюарт Уайлд “Безкрайният АЗ”;

 • Ектор Гарсия, Франсеск Миралес “Да изживееш своя Икигай”.

Моето търсене започна с крах. Не успявах да си намеря работа и след известно време започнах да се питам - какво ми пречи, какво има там, че нещата не стават. Попаднах на двете книги на тематиката - търсене на душата и своя дар. Признавам си, че не ги бях прочела до края, но основното, което остана в мен беше, че е нужно да търся. Успокоих се, че не е задължително да пасвам на някой стандарт или изискване, за да бъда. Не е нужно да срещам очакванията на някой друг. Нужно е да опозная повече себе си и да се гмурна в дълбините си.

Без да исках - разбира се, нещата никога не са случайни, нужно е само да последваш интуицията си - попаднах на коуч, който ми помогна да си подредя нещата в главата и да потърся силните си страни. Тогава разбрах, че съм, че имам значение, че съм полезна с нещо и че и аз мога нещо, което е уникално само по себе си. Отне ми още известно време, за да си “поговоря” с талантите си и да решим как, с какво и къде точно можем да бъдем, да се изразяваме и служим. Това ми даде силата да продължа напред.

Отговорите и мъдростта за това коя съм поех от книгите, лекциите и курсовете на Екхарт Толе, д-р Шефали Цабари, Дийпак Чопра, Сат Дхарам Каур. Неизменно с това ползвах новото си умение да притихвам, да търся тишината, да приглушавам вътрешния си глас или поне да го слушам без да се обвързвам с мислите, да бъда повече сред природата и да се сливам с нея. Стигнах до заключението, че аз съм душа, дошла да преживее тук и да еволюира чрез преживяванията си. Започнах още повече да слушам сърцето и интуицията си. Започнах да вървя с нещата, които ме вдъхновяват и удовлетворяват. Внимателно посях намерението, оставих го на Вселената и сега следвам. Когато не се чувствам добре, винаги търся, за да науча и да се разширя още повече.

А кой е моят смисъл? Моят смисъл е да помагам в търсенето и разбирането на себе си в името на по-мъдрите взаимоотношения.

Моят девиз в смисъла: Животът е промяна. Няма нищо сигурно.

Моята мантра в смисъла: Това е какво е. Какво има тук за мен?


Коучинг за смисъла на живота

Основни параметри на коучинг сесиите


Макар всяка сесия да има своя специфична тема и цел, коучинг сесиите, които провеждам, си приличат по няколко показателя:

Атмосфера: За мен най-важното е да създам за клиента сигурно/защитено, приветливо и приемащо пространство. Енергия, която той ще усети като първата майчина милувка и която ще го предразположи да каже и извади от себе си онези скрити и уязвими факти, които ще му помогнат сам да намери изгубените парчета и да ги подреди в пъзела, част от по-горното стъпало на еволюцията му.

Структура: Макар, че понякога клиентите имат нужда да се освободят от застояли емоции и чувства и това налага да говорят по-дълго време, винаги се стремя сесията да има ясно изградена структура, така щото накрая човекът да има “продукт”-резултат. Това придава визия, яснота, движение напред. 360'-то обследване на реалността подтиква клиента да погледне под тежките завивки на застоелите си мисли и дори да продължи да мисли в същата посока след срещата.

Умения: умението, което считам за изключително важно за една коучинг сесия е интуитивно и състрадателно слушане. Тук се преплитат две неща - използването на интуицията и слушането на другия за другия. Това изисква вътрешно центриране и изключване от всичко заобикалящо. Влизане в потока на сесията и оставане тук и сега до края й.

Броят нa сесиите зависи от желанието на клиента, както и от точната посока на движение. Аз само следвам, като държа курса на целта. Преди първата среща изпращам въпросник, а след всяка сесия, систематизирано обобщение на изговореното. Според случая давам и домашни - задачи и книги за прочит, които биха подпомогнали съзнаването.

Когато провеждам коучинг на тема “Смисъла на живота”, въпросите са разделени на няколко групи: (споделени подробно по-долу)

 • Въпроси, насочващи внимание към текущия момент. Целта е не само да предизвикам клиента, а и с отговорите си, той сам да достигне и разбере какво реално се случва, че да търси смисъла. Задължително бих попитала с цел разясняване - какво е смисъл и какво е живот за него. И още: Как вижда “смисъла”, като мисли от него. Въпросът “Какво би му попречило да постигне смисъла” би разкрило ограничаващото вярване, което, при желание от страна на клиента, би могъл да преработи и превърне в окриляващо. В тази част бих препоръчала книгите “Как да открием призванието на душата си”, “Открий своя дар. Затова си тук” и “Да изживееш своя Икигай”. Винаги казвам на клиента сам да прегледа и избере да чете това, което му казва сърцето и/или интуицията.

 • Въпроси в търсене на силните страни: изконните дарби и силни страни стоят в основата на нашето самоуважение, както и в откриването на целта-смисъла на живота. За да вървим по пътя си, е нужно да вървим със своето, с това, което пали душата ни, с това, което ни зарежда и което можем да даваме неограничено и без усилия. За целта е добре да поровим, за да открием, опознаем и доразвием това, което е заложено в нас. Да разберем дали това, което правим в момента е израз на душата или на друго.

 • Въпроси в търсене на “Кой съм аз?”: част, която би позволила клиентът да навлезе в дълбините на бъденето, свързването със изконното аз-душата и Вселенските “правила” на “нещата каквито са”. “Кой съм” води да самопознание и следване на истинското в себе си. Ключово в тази част е съзнаването на вътрешния диалог, извеждането на изконните позабравени ценности, чуването/усещането на интуицията и/или шептенето на сърцето. Изграждането на способността за самонаблюдение и бъдене в момента, би помогнало на индивидуалността да улавя посочвания от Вселената път. Бих препоръчала за четене книгите на Екхарт Толе - “Нова земя”, д-р Шафали - видеа и онлайн курсове, Дойпак Чопра “Седемте духовни закона”, Стюарт Уайлд “Безкрайният АЗ”, Антъни Де Мело “Осъзнаване”..

 • Визуализация на “смисъла”: Когато клиентът “подскаже”, че вижда, усеща, чува пътя към смисъла, бих добавила упражнението Визуализация. Това би подпомогнало и би дало повече идеи, нагласи, семенца и възможности как човекът да върви напред, какво усещане/звук/картина да търси, какви действия да предприеме. Визуализацията би го потопила изцяло в това, което иска намерението. Пресъздаването на енергията “показва” на Вселената накъде иска да потегли, а всички видове сетива ще са му пътеводната светлина, стига да остава отворен и приемащ за случващото се.

Коучинг въпроси относно търсенето на смисъла:

 1. Какво стои на пътя ти точно сега?

 2. Каква е причината да искаш да търсиш смисъла точно сега?

 3. Какво за теб e “смисъл на живота”?

 4. Как стигаш до “смисъла”?

 5. Какво ще ти донесе “смисъла”?

 6. Какво за теб е “живот?”

 7. Ако ти си смисълът:

—> Как би изглеждал той?

—> Какво е усещането да си смисъла?

—> Какви качества иска от теб смисъла?

—> Кога смисълът има смисъл?

—> Къде е смисълът

—> С кого е свързан смисълът?

—> Как мисли смисълът?

8. Какво искаш живота да случи за теб?

9 . Как се разбира “смисълът”?

10. Какво би ти попречило да постигнеш “смисъла”?


Коучинг въпроси в търсенето на силните страни:

 1. Кога се чувстваш щастлив?

 2. С какво са свързани мечтите ти?

 3. Какво харесваш най-много в себе си?

 4. Коя своя черта си пренебрегвал досега?

 5. Ако нямаш никакви ограничения, какво би искал да правиш/се занимаваш?

 6. Как можеш да разбереш в какво си добър?

 7. Какво те вдъхновява?

 8. Какво те озарява?

 9. Какво ти дава сили?

 10. На какво обръщаш внимание?

 11. Кое ти се получава лесно?

 12. Какво правиш с лекота?

 13. В изпълнението на кои задачи се усещаш решителен и постоянен?

 14. Кои задачи/дейности поглъщат вниманието ти напълно?

 15. За какво говориш с приповдигнат тон?

 16. Какво усвояваш по-бързо и по-лесно?

 17. Коя дейстност/нещо те мотивира?

 18. Кои свои способности цениш?

 19. В какво, хората около теб, казват, че си добър?

 20. Кое би те накарало да ставаш сутрин независимо от часа?

 21. Какво можеш да даваш на хората?

 22. Кои предмети в училище си учил с лекота и без усилие?

 23. Кои ежедневни дейности са ти забавни?

 24. Кои ежедневни дейности извършваш с желание и лекота?

 25. Какво хоби имаш/си имал?

 26. Какво обичаш да правиш през свободното си време?

 27. В какво е твоя потенциал?

 28. Къде е твоя потенциал?

 29. Кой е твоят потенциал?

Коучинг въпроси в търсене на отговора Кой съм:

 1. Кой е XXX (Иван)?

 2. До колко се приемаш такъв какъвто си?

 3. Какво ти пречи да се приемаш какъвто си?

 4. Какво харесваш в себе си?

 5. Какво не харесваш в себе си?

 6. За какво се обвиняваш?

 7. От къде идва обвиняването?

 8. За какво най-често мислиш?

 9. Какво ти говори вътрешния глас?

 10. Кое привлича вниманието ти?

 11. На какво реагира вътрешния ти глас?

 12. До колко обичаш себе си?

 13. Колко често оставаш насаме със себе си?

 14. Колко често не мислиш за нищо?

 15. Колко неща правиш едновременно?

 16. Кога се усещаш спокоен?

 17. Кога забавяш?

 18. Какво за теб е забавяне?

 19. Какво е интуиция?

 20. Колко често я използваш?

 21. Кога говори/усещаш/чуваш интуицията ти?

 22. Какво й пречи да “говори”?

 23. Как усещаш/чуваш интуицията си?

 24. Как можеш да започнеш да разбираш повече себе си?


Въпросите, разбира се, зависят от посоката на клиента, от неговата готовност да работи и действа. Винаги отворени, ясни и конкретни, за да може той да задълбае, да започне да мисли по друг различен и нестандартен начин. Въпроси, които да подпомогнат създаването както на нови синапсни връзки в мозъка, така и изграждането на усет към не-личното във вътрешния глас. Въпроси, които да посеят корените на възобновената връзка с душата, интуицията и сърцето. Въпроси, които разширяват и провокират към действие.


Използвани ресурси

 1. Опра Уинфри, “Светлина по пътя”

 2. Едгар Кейси, “Как да открием призванието на душата си”

 3. Шайен Джой Азис & Деймиън Лихтенщайн, “Открий своя дар. Затова си тук”

 4. Стюарт Уайлд, “Безкрайният АЗ”

 5. Ектор Гарсия, Франсеск Миралес “Да изживееш своя Икигай”

 6. Йеспер Юл, “Твоето компетентно дете”

 7. Дийпак Чопра, “Седемте духовни закона”

Comentarios


bottom of page